Tvrz či spíše opevněný dvorec v Loučanech údajně existovala již od r. 1269, ale jediná písemná zmínka je až z r. 1793. Podle všeho zde sídlila rodová větev Bočka z Líšnice, později šlo o majetek kartuziánů z Olomouce.
Pohled na Loučany směrem od Drahanovic.
© Luděk Vláčil 12/2015
Graficke pismenko O obci Loučany je první písemná zpráva v roce 1141, kdy patří olomoucké kapitule. V obci údajně stávala tvrz, o které je pouze jediná zmínka, a to roku 1793. Tehdy ji Schowoyova topografie označuje jako starý zámek. V knize Soupis hradů, letohrádků, paláců, tvrzí a zámků v českých zemích; III.; (1996) je uváděn předpoklad existence tvrze k roku 1269. Přesné místo a historie této tvrze však zatím není známo. Podle všeho však šlo spíše o pevný hospodářský dvorec. Ve 14. století se staly Loučany významným místem pro rodovou větev z Kunštátu. Ty totiž získal Boček z Líšnice, který byl buď synem Jana z Kunštátu, či jeho ...
Ivo Rozehnal - zdroj Hrady, zámky a tvrze střední Morava / J.Heider a V.Tkáč 2014 // wikipedia.org/wiki/Boček z Líšnice, Smil z Loučan, 10.8. 2015