Unikátní kamenný most vystavěn v první polovině 18. století. Boční strany mostu zděné, vrchní část tvoří břidlicové desky. Most o jediném půlkruhovém oblouku je chráněnou technickou památkou.
Kamenný most v Ústíně u Olomouce
© Pavel Vítek 10/2014
Graficke pismenko Obec Ústín leží 8 km západně od centra Olomouce. Obcí prochází silnice č. 448, vedoucí z Olomouce, přes Drahanovice do Konice. Přes obec vede cyklotrasa č. 6025, která vede z Olomouce k zámku v Náměšti na Hané. Kamenný most najdeme v jižní části obce na cestě směrem k místnímu dvoru.

popis

První písemný doklad o obci pochází z roku 1078. V jižní části obce nalezneme unikátní kamenný most, který působí, jako by pocházel z pohádky. Krátký kamenný most byl vystavěn v první polovině 18. století. Klene se přes potok Stouska a spojuje obec s hospodářským dvorem. Boční strany mostu jsou plně zděné, vrchní část tvoří břidlicové desky. Most o jediném půlkruhovém oblouku je chráněnou technickou památkou.

technická památka
     Olomouc  (OL)