Moje místa 0
Z bývalé tvrze se zachovaly terénní pozůstatky, části jádra a části příkopu. O tvrzi se nezachovaly žádné písemné zmínky, pravděpodobně šlo o drobný rytířský statek. Ves se prvně zmiňuje r. 1409. V l. 1541, 1556 a 1632 patřila k panství Kost. Tvrziště bylo kolem r. 1880 z větší části rozvezeno.
Vlevo zbytek pahorku tvrze a v pravo zbytek příkopu
Graficke pismenko Poprvé je ves zmíněna v roce 1409. Existence tvrze ani její majitelé nejsou uváděni. Lavice pravděpodobně byla jako okolní vsi drobný rytířský statek. V letech 1541, 1556 a 1632 patřila k panství Kost. V roce 1543 prodává Hynek Rychnovský z Rychnova své dědictví (tvrz Obrubce a vsi Lavici a Mačkov s poddanskými dvory Arnoštovi z Krajku a Mladé Boleslavi. Tvrziště bylo kolem roku 1880 z větší části rozvezeno. Do dnešních dnů se dochovala část jádra a část příkopu zalitého vodou, který zásobuje místní pramínek. Tvrziště se nachází na pozemku zaniklého stavení čísla popisného 9, západně od stavení s číslem popisným 25.
Petr Nožička, čerpáno z:Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí II, Argo 2000, 21.6. 2013