Terénní stopy po tvrzi Koprník ze 14. století se nacházejí jihovýchodně od současné stejnojmenné vsi na Mladoboleslavsku při polní cestě mezi Kněžmostkou a jejím levostranným přítokem.
Koprník je malá vesnice, část obce Kněžmost v okrese Mladá Boleslav. Nachází se asi 2,5 km na jihozápad od Kněžmostu. Vesnicí protéká říčka Kněžmostka. Koprník je také název katastrálního území o rozloze 2,42 km². Tvrziště se nachází jihovýchodně od vsi mezi levým břehem Kněžmostky a jejím levostranným přítokem.
Jiří Špaček, 13.8. 2022
historie

V roce 1391 se uvádí Oldřich z Koprníka, jenž měl v erbu bojovníka se sekyrou. Roku 1400 používá přídomek z Koprníka Havel z Koprníka. Ves pravděpodobně zaniká za husitských válek. Není jisté, jestli se tento rod později odstěhoval do Polska a pocházel z něj Mikuláš Koperník. V 16. století je zde pouze rybník, patřící k panství Valečov. V roce 1592 zde existovala jedna usedlost, později zde vznikla nová ves.

Petr Nožička, čerpáno z Hrady a tvrze na Mladoboleslavsku, Zdeněk Fišera, Okresní muzeum Mladá Boleslav, 2002, 28.6. 2022

Středočeský kraj,  Mladá Boleslav  (MB), Koprník