Zámek postaven patrně před rokem 1565 a největšího rozmachu zažil za Vartenberků. V 17. století se po konfiskacích dostal do majetku Valdštejnů. Následně se panství Svijany dostalo do držby rodu Rohanů, kteří jej připojili k panství Sychrov.
zámek Svijany
Zámek Svijany leží asi necelých 10 kilometrů od města Turnov. Z velké dálky je velice dobře vidět kovová věžička zámku spolu se známým pivovarem. Pokud se návštěvník vydá z Turnova tak potom směrem na Mladou Boleslav, po rychlostní silnici R10 a prvním sjezdem na Svijany. Silnice vede do kopce a asi po 300 metrech stojí na pravé straně železný kříž. Po dalších asi 300 metrech je křižovatka, na které po odbočení vlevo dojede návštěvník na parkoviště pivovaru. Zámek je nepřístupný a slouží jako bytová jednotka. Okolo je kamenná zeď a cedule se zákazy vstupu, navíc je zámek značně obrostlý vegetací, takže pokud si chce návštěvník zhotovit alespoň nějaké fotografie, tak potom doporučuji po své zkušenosti vrátit se zpět směrem k železnému kříži a za oplocením vede cestička vedle polí. Cestou je rozbitý plot a tak je možno na pár místech obdivovat pozůstatky z dob Vartenberských a Valdštejnských.
Aleš Marek, 17.7. 2006
historie

Původní zámek patřil k hradišťskému klášteru. Ještě před husity byl pravděpodobně prvním prokázaným šlechtickým majitelem pan Jindřich z Vartenberka. Delší dobu o zámku prameny mlčí a až v souvislosti s císařem Zikmundem Lucemburským se píše o panství Svijany, které bylo darováno panu Hynkovi z Valdštejna. Zámek častokrát měnil majitele a snad až v roce 1565, kdy byl v držbě pana Jaroslava z Vartenberka došlo k přestavbám ve stylu renesance. Zámek se po konfiskacích dostal v 17. století do majetku Valdštejnů a to konkrétně panu Maxmiliánovi. Po Valdštejnech vlastnili zámek Rohanové, za kterých byl včleněn k panství Sychrov. Budova zámku je dvoukřídlá, dvoupatrová, původně s ozdobnými štíty na čelech. Při posledních stavebních úpravách byla dána zámku fasáda, která kompletně zakryla renesanční sgrafitovou rustiku, a byly zazděny arkády. V jižním křídle býval hlavní sál s portálem…  číst dále

Aleš Marek Umělecké památky Čech, svazek třetí. Československá akademie věd spolu s Ústavem teorie a dějin umění. V roce 1980 vydala Academia., 17.7. 2006

půdorys přízemí
Liberecký kraj,  Liberec  (LI), Svijany