Zachovalý kostel sv. Vavřince pochází z přelomu gotiky a renesance. Přestavěn byl v 16. století a bohužel zčásti celkem nevkusně a nevhodně zmodernizován.
Obec na Jizeře pod Drábskými světničkami je vzdálena od Prahy zhruba 78 km a dosažitelná po dálnici D10. Zaparkovat se dá snadno uprostřed obce na parkovišti. Kostel je vidět už zdálky a díky dřevěnému patru upoutá pozornost každého. Stojí uprostřed hřbitova zhruba 200 metrů od středu obce. Vedle kostela stojí bývalá fara, která je v soukromém vlastnictví a slouží jako rodinný dům. Vedle stojí nefunkční základní škola. Na hřbitově je mnoho náhrobků s daty sahajícími do 18. století. Vlevo od parkoviště je malá kaplička.
Aleš Marek, 5.12. 2005
popis

Kostel sv. Vavřince v Březině nad Jizerou v minulých letech takřka podlehl nájezdům novodobých barbarů. Po několika vloupáních byl kostel obrán i o drobné věci a dokonce i o bohoslužebné textilie. Po posledním požáru v 19. století byl kostel obnoven za spolupráce knížat z Rohanu a vyzdoben replikami původních bočních oltářů. Ty vyřezal mistr Bušek ze Sychrova. Bohužel i tyto řezbářské práce jsou pryč. Kostel i přes svůj neutěšený stav zůstává dominantou obce a významnou středověkou památkou.

Martin Mecerod, 19.5. 2009

historie

Kostel sv. Vavřince pochází z přelomu gotiky a renesance. Přestavěn byl v 16. století a bohužel zčásti celkem nevkusně a nevhodně zmodernizován. Stavba je jednolodní, obdélná a vystavěna z lomového kamene. Na severní straně přiléhá ke kostelu obdélníková sakristie a oratoř. V západním průčelí je hranolovitá věž, která je takřka široká jako samotná loď. Věž má bedněné patro s točitým schodištěm a stanovou střechu, na jižní straně je obdélníková předsíňka. Vnitřek lodi je plochostropý, presbytář je sklenut renesanční křížovou klenbou bez žeber, sakristie a oratoř jsou sklenuty valeně s klenutou předsíní. Zařízení: hlavní oltář je rokokový, rámový z doby kolem r. 1750 a s novým obrazem sv. Vavřince, který nahradil původní obraz sv. Jana Křtitele a se sochami sv. Mikuláše a sv. Vojtěcha. Boční oltář sv. Anny je barokní, rámový, rozvilinový z doby kolem r. 1700. Kostel sv. Vavřince je farním pro…  číst dále

Aleš Marek (zdroj: Umělecké památky Čech 1), 5.12. 2005

Středočeský kraj,  Mladá Boleslav  (MB), Březina