Moje místa 0
Budova arcibiskupské konzistoře byla postavena na popud biskupa Karla Lichtenštejna a kardinála Bauera r. 1681. Přestavbou v neobarokním stylu prošla v l. 1908–09 (arch. Jaroslav Kovář st.). Ve dvoře zajímavá vozovna kočárů. Dnes v části budovy sídlí Maltézská pomoc o.p.s. Diecézní centrum Olomouc.
Olomouc - Arcibiskupská konzistoř - hlavní vstup z Biskupského náměstí
© Ivo Rozehnal, 09/2011
Graficke pismenko Jednou z historických staveb staré Olomouce je budova bývalé arcibiskupské konzistoře, která zaujímá místo na Biskupském náměstí. Konzistoř (kurie) bylo sídlo nejvyššího správního úřadu v arcibiskupství (poradní sbor biskupa tvořený vysokými duchovními). Budova byla postavena na popud biskupa Karla Lichtenštejna a kardinála Bauera v r. 1681. Velkou přestavbou prošla v letech 1908–1909, kdy architekt Jaroslav Kovář starší budovu přestavěl v neobarokním stylu. Zajímavostí konzistoře je bezpochyby její dvůr, kde byly vozovny pro tehdejší dopravní prostředky – kočáry biskupů a arcibiskupů. Do dnešních dnů se zachovaly tři exempláře kočárů ze 17. a 18. ...
Ivo Rozehnal - zdroj web spqo.cz, 23.9. 2011