Avicennův památník

Írán, Hamadán
Avicennův památník postaven v letech 1946-1951. Stavba hrobky je z tvrdého kamene. Věž nad hrobkou vystavěna ve tvaru vřetene. Hrobka Avicenny se nachází mezi věží a hrobkou jeho přítele. V přilehlém muzeu jsou vystaveny staré památky a knihy Avicenny a exponáty.
Hrobka Avicenny v Hamaláhu v Íránu
© Pavel Vítek 05/2016
Graficke pismenko Hamadán je město v Íránu, hlavní město provincie Hamadán. Nachází se 320 km jihozápadně od Teheránu a 320 km východně od hranic s Iránem. Hamadán je považován za nejstarší město v Íránu a i za jedno z nejstarších měst na světě. Jeho vznik se datuje někam do období mezi 4. tisíciletím př. n. l. a rokem 1.100 př. n. l. Avicenova hrobka se nachází v centru města, asi 900 m jižně od náměstí Ajatolláha Chomejního. Mauzoleum Avicenny je komplex na náměstí Avicenna.

historie

Abú Alí Hosejn ibn Abdolláh ibn Hasan ibn Alí ibn Síná, řečený Avicenna, se narodil asi v roce 980 n. l. v Afšaně nedaleko Buchary, v dnešním Uzbekistánu. Byl vědcem, filozofem a polyhistorem, který nejvýrazněji ovlivnil všechny pozdější vědce a filozofy. Polyhistor je označení pro člověka s širokým množstvím znalostí či dovedností ve více oborech lidské činnosti. Íránská vláda Šácha Pahlavi měla v plánu vybudovat mauzoleum již roku 1939.

popis

Současná stavba hrobky je z tvrdého kamene. Ke hrobce vedou široké schody, kde je deset kamenných sloupů. Každý z těchto sloupců zobrazuje století od doby narození tohoto velkého muže až do dnešního dne. Věž nad hrobkou je vystavěna ve tvaru vřetene. Vystavěna byla z cementu a tvrdého kamene. Široké dřevěné dveře odhalují interiér s kamennými zdmi a podlahou. Hlavní plocha je čtvercového tvaru a nachází se zde dvanáct základních pilířů nesoucí

pomník, památník
    není známo