Farní kostel sv. Vavřince v Seči je renesančního původu a byl dostavěn kolem r. 1620 za Karla Záruby z Hustiřan. Jeho loď je raně barokní. Zachován bez rušivých pozdějších úprav. Od r. 1958 chráněn jako kulturní památka ČR.
Seč kostel sv. Vavřince
Město Seč leží severně od známé vodní nádrže Seč I (viz samostatné heslo), vybudované na řece Chrudimce. Žije zde přibližně 1 800 obyvatel. První písemná zmínka o obci pochází z r. 1318. V r. 1499 byla Seč jmenována jako trhové městečko. Na město byla povýšena v r. 1853. O tento status přišla r. 1954 a znovu jej získala 12. dubna 2007. Městem procházejí silnice II/337 z Čáslavi do Skutče a silnice II/340 z Chrudimi do Vilémova. Začíná tu ještě silnice II/343 ze Seče do Hlinska. Město se nachází mimo železniční síť. Orientovaný farní kostel sv. Vavřince stojí na západním konci Strouhalova náměstí.
3.6. 2021
popis

Kostel sv. Vavřince má zajímavou půdorysnou konfiguraci. Orientovaná stavba má dlouhý presbytář se třemi poli valené klenby ukončený trojbokým závěrem, k němuž ze severu přiléhá kratší obdélná sakristie. Nad sakristií je oratoř. Příčně obdélná loď je zaklenuta vysokou kupolí ve vrcholu s osmicípým zrcadlem. V západním průčelí stojí hranolová věž s oválnou bání a lucernou. Hlavní oltář je portálový, černozlatý a pochází z r. 1682. Obraz sv. Vavřince na něm je novodobý. Boční oltář sv. Antonína pochází z 1. poloviny 18. stol., cínová křtitelnice z r. 1669. Kazatelna je rokoková. Na západní straně stojí kruchta na dvou pilířích.

5.6. 2021

historie

Farní kostel sv. Vavřince v Seči je renesančního původu a byl dostavěn kolem r. 1620 za Karla Záruby z Hustiřan. Prošel také raně barokní etapou, o čemž svědčí zejména loď. Přes složitou stavební historii zůstal zachován bez rušivých pozdějších úprav. Stavba je od r. 1958 chráněna jako kulturní památka ČR. V kostele se konají pravidelné bohoslužby, farnost Seč je však administrována z Ronova nad Doubravou.

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek a UPČ 3 Academia 1980), 5.6. 2021

Pardubický kraj, Seč