Pův. gotický farní kostel sv. Štěpána ze 14. stol., od 17. stol. kostel hřbitovní. Nyní v prosté barokní podobě, nevyužívaný a prázdný. Od r. 2017 převeden do majetku města Seč.
hřbitovní kostel sv. Štěpána
Město Seč leží severně od známé vodní nádrže Seč I (viz samostatné heslo), vybudované na řece Chrudimce. Žije zde přibližně 1 800 obyvatel. První písemná zmínka o obci pochází z r. 1318. V r. 1499 byla Seč jmenována jako trhové městečko. Na město byla povýšena v r. 1853. O status města přišla r. 1954 a znovu jej získala 12. dubna 2007. Městem procházejí silnice II/337 z Čáslavi do Skutče a silnice II/340 z Chrudimi do Vilémova. Začíná tu silnice II/343 ze Seče do Hlinska. Město se nachází mimo železniční síť. Kolem hřbitova s kostelem sv. Štěpána na severozápadním okraji města prochází zeleně značená turistická trasa do Běstviny, kterou doprovází naučná stezka Krajem Železných hor.
2.6. 2021
popis

Kostel sv. Štěpána je nyní jednolodní nevelká zděná orientovaná stavba na obdélném půdorysu s odsazeným čtvercovým presbytářem. Zastřešení je sedlové, nad presbytářem valbové, nad vítězným obloukem je nevelký sanktusník. Vnější plochy všech obvodových stěn jsou zcela hladké, kryté v současnosti tvrdou omítkou. Fasádu jižního průčelí kostela člení pouze tři okenní otvory stejných rozměrů a ve stejné výškové úrovni bez ostění a bez šambrán, dva v lodi a jeden v jižní stěně presbytáře. Otvory jsou zaklenuté stlačenými oblouky. V ose pod prostředním oknem se nalézá původní a dnes již opět jediný vstup do kostela. Dveřní otvor je vymezen kamenným ostěním, které má půlkruhově zaklenuté nadpraží. Severní průčelí je zcela hladké a slepé bez okenních i dveřních otvorů. Trojúhelný štít západního průčelí je od plochy vlastního průčelí oddělen korunní římsou. Na římse stojí dva jednoduché ploché pilastry s kubickými patkami.…  číst dále

3.6. 2021

historie

Kostel sv. Štěpána stojí na místním hřbitově a byl prvním kostelem v Seči. Již v roce 1350 je připomínán jako farní. Jedná se o jednoduchou, nyní barokní stavbu se čtyřhranným presbyteriem, postavenou pravděpodobně na románských základech. Po dostavbě kostela sv. Vavřince v centru města počátkem 17. století byla fara přenesena k němu a kostel sv. Štěpána se stal pouze kostelem hřbitovním a postupně přestal být využíván. Již řadu let je jeho interiér prázdný. V r. 2017 byl objekt, zapsaný od r. 2008 v seznamu kulturních památek ČR, převeden z majetku římskokatolické církve do majetku města Seč.

Pardubický kraj,  Chrudim  (CR), Seč