Kostel z poloviny 14. století. Vyhořel v roce 1654 a z původně gotického stylu opraven v duchu baroka. Dodnes se zachoval v dobrém stavu.
Celkový pohled
Do Bakova nad Jizerou je nejrychlejší cesta z Prahy po silnici číslo 10, směrem na Mladou Boleslav a dále potom na Mnichovo Hradiště. Zhruba uprostřed mezi Mladou Boleslaví a Mnichovem Hradištěm, exitem na Bakov nad Jizerou. Zaparkovat se dá přímo na náměstí. Městečko Bakov nad Jizerou je malé a velice malebné, žije poklidným životem a je zde několik velice cenných historických památek, které stojí za to zhlédnout.
Aleš Marek, 29.11. 2005
historie

Kostel je připomínán je již v polovině 14. století. V jádru pozdní gotika z druhé poloviny 16. století. Po roce 1654, kdy kostel vyhořel, byl opraven v duchu baroka následně v letech 1741, 1744 a 1759 byl přestavěn. Další přestavby se kostel dočkal v letech 1838 a 1919. Samotná budova je jednolodní s obdélníkovou hladkou a hranolovou věží, po roce 1657 zastřešenou. Okolo roku 1744 dostavěna mariánská kaple. V západním průčelí je portál z roku 1656, rámovaný vegetabilním ornamentem a opatřený stoupavým štítem. Vnitřek lodi je plochostropý, při jižní stěně literátská kruchta na pilířových arkádách, sklenuta i podklenuta křížově. Zařízení: bohaté baroko a rokoko z 2. čtvrti 18. století, hlavní oltář rokokový, rámový z roku 1733 od J. Jelínka z Kosmonos s pozoruhodnými sochami svatého Floriána a svatého Václava, dále potom s obrazem Nejsvětější Trojice z roku 1741a novým titulním…  číst dále

Aleš Marek /Umělecké památky Čech, svazek první/, 29.11. 2005

Středočeský kraj,  Mladá Boleslav  (MB), Bakov nad Jizerou