Historie spadá do 14. století kdy byl kostel založen spolu s městem. V roce 1635 vyhořel a v letech 1650- 55 byl zrekonstruován. Budova kostela je přestavěna v barokním stylu.
Vchod do kostela spolu s částí lodi
Při návštěvě Bělé pod Bezdězem jistě každého návštěvníka upoutá především místní zámek, ale již při bližší prohlídce města pozná každý návštěvník, že městečko má mnoho dalších klenotů historie. Například Kostel Povýšení Sv. Kříže se nachází ve spodní části Masarykova náměstí, hned vedle místního oddělení Policie. Naproti kostelu je neméně zajímavá budova děkanství. V okolí kostela je mnoho zeleně takže kostel působí jako oáza klidu a pohody uprostřed města. V dnešní době kdy se často zapomíná na tak působivá a příjemná místa jako je zdejší kostel a okolí, nabízející odpočinek a duševní vzpruhu. Já osobně jsem navštívil nejen zámek, ale i Kostel Povýšení Sv. Kříže a další památky v Bělé pod Bezdězem a toto strávené odpoledne návštěvami místních památek bylo pro mě velice příjemné. Paradoxně je místní zámek v dost neuspokojivém stavu, naproti tomu Kostel Povýšení je ve vzorném stavu a dodává celému městu nenapodobitelný ráz a doplňuje malebný vzhled města. Město jsem navštívil jako náhodný turista a tímto děkuji panu faráři, který se tak vzorně stará o vzhled a fungování Kostela Povýšení Sv. Kříže. Současně moc děkuji panu Mgr. Janu N. Jiřiště, faráři v Bělé pod Bezdězem za cenné informace, které mi laskavě poskytl.
Aleš Marek, 22.8. 2006
historie

Založení kostela se odhaduje společně se založením města. Budova je gotická z první třetiny 14. století, lze odhadovat podle dochovaného presbytáře. V roce 1635 postihl kostel mohutný požár, který poškodil loď kostela a věž. V letech 1650–55 proběhly rekonstrukční práce a byla přestavěna loď s věží, současně byla dána kostelu barokní podoba. Budova je jednolodní, obdélníková s pětiboce uzavřeným presbytářem a s opěráky a hrotitými okny bez kružeb, na severní straně je rozsáhlá čtvercová sakristie. U severní strany lodi je předsíňka. V severní a západní stěně jsou barokní portály. Presbytář je sklenutý křížovou žebrovou klenbou, v závěru paprsčitě. Loď kostela je sklenuta valenou klenbou s lunetami na polopilířích. V presbytáři byly fresky, které byly zabílené roku 1787. Zařízení: Hlavní oltář je raně barokní, pravděpodobně z roku 1689, zrenovován byl v letech 1881 a v letech 2003 – 2004. Oltář je…  číst dále

Aleš Marek /Umělecké památky Čech, svazek první. Československá akademie věd, Ústav teorie a dějin umění. V roce 1977 vydala Academia., 22.8. 2006

Středočeský kraj,  Mladá Boleslav  (MB), Bělá pod Bezdězem