Zámek vystavěn v letech 1560-70. V roce 1836 proběhla výrazná modernizace a následně potom další adaptace v roce 1905. V současné době slouží jako základní škola.
Pohled od západu
Zámek v Kosmonosích stojí v ulici Debřská. Pokud Kosmonosy navštívíme osobním vozem, potom se dá lehce zaparkovat v okolí zámku. V zámku sídlí základní škola a při vstupu hlavní brannou upoutá pozornost právě brána, která je ručně kovaná a pozlacená a je dílem nedaleké kovářské firmy. V okolí zámku se nachází bývalý anglický park se zbytky vodních jezírek a umělých vodopádů. Zámeckou zahradu lemuje napůl rozpadlá kamenná zeď. V dnešní době slouží zámecká zahrada pro vycházky veřejnosti. K zajímavosti zdejšího zámku rozhodně stojí zmínka o tom, že jižní křídlo je postaveno na jílovém podloží a několikrát během svojí historie praskalo a byla narušená statika, proto se při poslední opravě přistoupilo ke statickému zajištění. Před zámkem stojí socha sv. Jana Nepomuckého a přes silnici směrem ke Piaristickému klášteru je křížová cesta. Zámek spolu s Piaristickým klášterem a Kostelem Povýšení sv. Kříže významně doplňují a zviditelňuji blízkou Loretu. Zámek je v majetku města Kosmonosy, ale při náhledu do katastru nemovitostí lze zjistit, že je zámek pravděpodobně použit jako zástava.
Aleš Marek, 16.1. 2006
historie

Původní renesanční zámeček postavil pravděpodobně Adam Krajíř z Krajku, pravděpodobně po roce 1571. V roce 1578 je také zapsána do zemských desek jako nová tvrz. V 17. století se zámeček dočkal rozsáhlého rozšíření a po častých změnách majitelů se dostal v roce 1651 do držení Heřmana Černína z Chudenic, který pokračoval ve stavebních úpravách zámku, v jeho stopách pokračoval i následně jeho synovec Humprecht Jan. V této době rozsáhlých stavebních úprav a zvelebování zámku v Kosmonosích dochází k výstavbě dalších barokních staveb v okolí, například Kostel Povýšení sv. Kříže, zvonice atd. V roce 1679 – 1709 dochází k radikálním přestavbám, o počínajících stavebních pracech informuje spolehlivě zachovalý text na základních kamenech. V roce 1738 byli Černínové nuceni vinou nesplacených půjček císaři, prodat zámek Marii Anně Hrzánové z Harrasova. Za Harrasů byli stavebně upraveny převážně interiéry.…  číst dále

Aleš Marek (podle Vlček P, Ilustrovaná encyklopedie Českých zámků, Libri 2001), 17.1. 2006

Půdorys místa

Půdorys, Půdorys přízemí zámku s vyznačením zdiva tvrze podle L. Koběrské a O. Máchy. Kresba L. Svoboda.
Kolektiv, Encyklopedie Českých tvrzí II. díl, Argo 2000, str. 316
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek