Protáhlý vrch sopečného původu s ostrým vrcholovým hřebenem, čtvrtý nejvyšší vrchol Českého středohoří. Vrcholové partie i části svahů s pralesovitým porostem jsou od roku 1968 Národní přírodní rezervací. Skalní výstupy s dalekými výhledy.
Zasněžené sedlo
Graficke pismenko Sedlo je čtvrtou nejvyšší horou Českého středohoří (nejvyšší na pravém břehu Labe). Zároveň je to nejvyšší hora tzv. Verneřického středohoří (a jeho části s názvem Litoměřické středohoří).
I když výstup na něj je místy krkolomný, na vrcholu se z různých míst naskýtá krásný výhled do všech světových stran. Vede přes něj červená turistická trasa, která začíná v Levíně a prochází i Úštěkem a zelená trasa, která vede přes Třebušín.
Lada Hašková , 17.6. 2010

popis

Sedlo je protáhlý vrch sopečného původu s ostrým vrcholovým hřebenem, obklopeným suťovými poli z trachyandezitu. Hornina se zde rozpadá v obří pěti a šestiboké sloupy o průměru až jeden metr. Hřbet je pokryt smíšeným lesním porostem. Na hřebeni je množství skalních výstupů, které umožňují řadu výhledů do podhůří a do České tabule. Od roku 1968 je zde vyhlášena národní přírodní rezervace s lesními porosty pralesovitého charakteru s mohutnými

Lada Hašková (Cit. dle: Litoměřicko a Podřipsko, Česká turistika s.r.o, Děčín 2004, s. 29 a dle České středohoří východ, turistická mapa KČT, 3. vydání, Praha 2001, aktualizovaný dotisk 2004.), 21.6. 2010

Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/https/index_mista_oid.php on line 437