Kostel zasvěcený sv. Jiří, založený někdy před rokem 1349. Kostel je dvoulodní stavba s novogotickým oltářem z roku 1882. Dochovány dvě gotické nástěnné malby z poloviny 15. století.
Graficke pismenko Přesné datum, kdy byl tento filiální kostel patřící k Chrudimi založen, není doloženo. První zmínka pochází z roku 1349. V době husitské byl kostel podobojí a po bělohorské porážce, i přes to, že se katolická víra mezi poddanými šířila pomalu, byl rekatolizován. V průběhu času postihly kostel požáry, následované opravami. Zásadní rekonstrukci provedl v 19. století slatiňanský stavitel František Schmoranz pod patronátem knížete Františka Josefa Auersperga. Od roku 1881 má kostel dvě klenuté lodi – do té doby měl loď jen jednu. V severním presbyteriu se nachází hlavní novogotický oltář z roku 1882 se Schmoranzovým obrazem sv. Jiří jako rytíře na ...
Vlky (podle textu na stránkách obce Orel), 28.3. 2010

Pardubický kraj