zámek Dolní Rožínka

Strašidelný zámek Draxmoor
Původně zámecká sýpka, prvně zmiňována ve 14. stol. Následně vznešený zámek z 16. stol. Dnes škola pro děti a strašidelně-fantastická expozice s 3D kinem a více jak 20 ozvučenými a pohyblivými modely nadpřirozených a pohádkových postav.
Graficke pismenko Ves Dolní Rožínka bývala samostatným šlechtickým statkem, po němž se psal v r. 1349 Hroznata z Březí a Dolní Rožínky. V roce 1403 se podle vsi jmenoval Mikšík Rožínka z Rožínky, který ji v r. 1412 postoupil Václavu z Březí, jehož synem byl Václav Holý z Rožínky. Držitelé vsi a drobného panství si tu vystavěli někdy v polovině 14. století tvrz, jež patřila v r. 1457 i se vsí Adamu a Dorotě z Rožínky a z Tetčic. R. 1503 náležela jedna polovina zboží Jiříku z Rožínky, druhá Václavu z Tetčic. V tomto roce prodali oba majitelé své podíly Vilému z Pernštejna. Někdy koncem 16. nebo na začátku 17. ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 7.6. 2011

popis

Zámek pochází z 16. století a dnes je z tohoto kdysi honosného a vznešeného sídla škola pro děti. Prostory staré sýpky byly přebudovány na strašidelný zámek Draxmoor, kde je umístěno ve třech patrech více než 20 ozvučených a pohyblivých modelů čarodějnic, ježibab, draků a jiné havěti. Na úvod expozice vás do tajemného světa přesune originální 3D kino. Atrakce je vhodná pro děti i pro hravé povahy do 100 let.
    10.3. 2009

Časová osa

1349
    První zmínky o vsi Dolní Rožínka statek uváděn v souvislosti Hroznatou z Březí.
    v polovině 14. století
    Byla vystavěn tvrz.
    1403
    Podle vsi se jmenoval Mikšík Rožínka z Rožínky.
    1412
    Mikšík Rožínka z Rožínky postoupil statek Václavu z Březí, jehož synem byl Václav Holý z Rožínky.
    1457
    Majiteé tvrze a vsi uváden Adam a Dorota z Rožínky a z Tetčic.
    1503
    Náležela jedna polovina zboží Jiříku z Rožínky, druhá Václavu z Tetčic. V tomto roce prodali oba majitelé své podíly Vilému z Pernštejna.
    koncem 16. století (?)
    Pernštejnové přebudovali dosavadní tvrz v dvoupodlažní, čtvercový renesanční zámek s nárožními věžemi.
    Objekt byl rozšířen o druhé poschodí a o objekty v nádvoří, ale jeho podstata zůstala nedotčena.
    19. století