Tvrz, později označovaná jako zámek, poprvé doložena r. 1596, kdy ji Jan Polczar postoupil Alině Berkové z Lomnice a ta ještě v témže roce Lvu Burianovi Berkovi z Dubé. Po celou dobu bylo toto šlechtické sídlo součásti dvora. Dnes je bývalý zámek v soukromém vlastnictví a slouží k bydlení.
Bývalý zámek od východu
Ořechov je obec s třemi stovkami obyvatel, kterou prochází silnice I/37 ze Žďáru n. Sázavou k dálnici D1 u Velké Bíteše. Je tu též železniční zastávka na trati 251 Havlíčkův Brod-Tišnov-Brno.
11.1. 2021

historie

Ořechovské panství získal v roce 1562 rod Polczarů a záhy si jako centrum svého statku nechal vybudovat dvůr, k němuž náleželo i sídlo majitele označované jako tvrz, později zámek. Tvrz je poprvé doložena v roce 1596, kdy ji Jan Polczar postoupil Alině Berkové z Lomnice a ta ji ještě v témže roce postoupila Lvu Buriánovi z Dubé. V roce 1687 spojil Dominik Ondřej z Kounic ořechovský statek s panstvím

Dohňanský Dušan ; zdroj : F.Musil - Neznámé zámky Moravy a Slezska, 10.1. 2021
    Vysočina,  Žďár nad Sázavou  (ZR), Ořechov