Pozdně románský kostel sv. Marka, založen v prvé třetině 13. století. Na počátku 15. století přistavěna věž, poslední významnější úprava v 18. století. Uvnitř románská křtitelnice a pozdně gotický deskový oltář z 1. čtvrtiny 16. století.
věž přes hřbitovní bránu
© Milan Caha 09/2008
Kostel sv.Marka je postaven na výrazném ostrohu nad soutokem řeky Oslavy a potoka Mastník zvaném Krásná hora. V jeho sousedství jsou nepatrné zbytky hradu zaniklého zřejmě za husitských válek.
M.C., 10.9. 2008
popis

Prostý jednolodní obdélníkový kostel s hranolovou věží v západním průčelí a presbytářem ukončeným polokruhovou apsidou. V presbytáři se dochovala románská valená klenba, apsida je zaklenuta konchou. Střechu nese dřevěná římsa na krakorcích. Apsida má malé románské okénko, ostatní okna jsou barokní. Z románské výbavy se dochovala žulová křtitelnice. Zajímavý je křídlový, pozdně gotický oltář z 1. čtvrtiny 16. století. Jeho střední část je zdobena polychromovanou figurální dřevořezbou znázorňující smrt Panny Marie, křídla zdobí malby na dřevě, znázorňující sv. Hátu, sv. Jenovéfu, sv. Barboru a sv. Kateřinu. Ve věži jsou 4 zvony, nejstarší z roku 1419.

Milan Caha (Zdroj: V.Makovský, Velké Meziříčí, Historické a jiné zajímavosti, Město Velké Meziříčí, 2007), 11.9. 2008

historie

Pozdně románský kostel sv. Marka byl založen v prvé třetině 13. století. Původně pravděpodobně sloužil jako kaple či kostel pro sousední hrad. V gotice byl nejprve zvětšen a na počátku 15. století byla k lodi přistavěna věž na západní straně. Poslední významnější úpravou prošel v 18. století, kdy byla na severní straně přistavěna sakristie. Kostel byl v první zmínce uváděn jako farní, poslední zmínka o faře v Mostišti je z roku 1529. Dnes je přifařen k Velkému Meziříčí.

Vysočina,  Žďár nad Sázavou  (ZR), Mostiště