Gotický hrad, později renesančně přestavěn. Byl postaven zřejmě ve 13. stol., snad Štěpánem z Medlova. Prvně zmiň. r. 1285. V 15. a 1. pol. 16. stol. opevněn a renes. rozšířen (Vilém II. z Pernštejna). R. 1596 hrad koupil Pavel Katharýn z Katharu, poté několikrát změnil majitele. R. 1945 zestátněn.
Pohled z k šíjové věži a čtvrté bráně hradu
Ze zastávky vláčku Nedvědice dojdete po cca 1,5 km po žluté turistické cestě k jednomu z našich nejznámějších a nejkrásnějších zachovaných hradů.
28.5. 2002

Prohlídkové okruhy:

1. Od gotiky do 20. století - prohlídka celým hradem (vstupní sál, tyrolský dvorek, gotické okružní chodby, spojovací můstek, věž čtyř ročních období, kuchyně, lokajna, gotická místnost, gotická ložnice, stará kaple, u prokleté komorné, malá gotická místnost, Barborka, lovecký sál, pokoj třicetileté války, arkádová schodiště, přijímací sál, rytířský sál, obrazárna s průhledem do budoiru, ložnice, pokoj dětí, pokoj vychovatelky), délka prohlídky cca 80 min.
2. Z věže do knihovny - kratší prohlídkový okruh (vstupní sál, tyrolský dvorek, gotické okružní chodby, spojovací můstek, věž čtyř ročních období, přijímací sál, rytířský sál, obrazárna s průhledem do budoiru, budoir paní hraběnky, ložnice, pokoj dětí, pokoj vychovatelky, přírodopisná sbírka, knihovna), délka prohlídky cca 50 min.
3. Okruh pro děti - jako okruh 2., ale s upraveným textem. Délka prohlídky cca 50 min.

Další texty turistické
historie

Uprostřed Českomoravské vrchoviny stojí na nepříliš vysokém skalnatém návrší, ohraničeném u paty cestami z Nedvědice do Věžné a do Bystřice nad Pernštejnem, mohutný pozdně gotický hrad Pernštejn. Jeho založení je však starší. Z přídomku "z Pernštejna", který se objevuje v listinách koncem 13. století, Ize usoudit, že již v této době existuje hradní jádro. Nebylo jistě rozsáhlé, mělo však, jak je dodnes patrné, věž i palác. Věž kruhového půdorysu, zvaná Barborka, byla vysunuta ke straně předvídaného útoku a natočena k ní výhrůžným břitem. Byla původně nižší a stála volně, obtočena jen okružní hradební zdí s ochozem. Se sousedním palácem, rovněž samostatně stojícím, byla spojena patrně visutým můstkem. Tuto podobu, připomínající větší tvrz, nepodržel ovšem Pernštejn dlouho. Už ve 14. století vznikla přístavba v severovýchodní části hradního území, která značně změnila dosti rozsáhlé nádvoří a dala základ k vytvoření…  číst dále

ZDENĚK KUDELKA, 28.5. 2002

Další texty historie

O pernštejnské Bílé paní

Několik našich předních rodů má svoji Bílou paní, kromě Perchty z Rožmberka a fiktivní, zato však filmem proslavené stavitelky vodovodů Perchty z Borštejna, známe i tu pernštejnskou. Podle pověsti, která se vyprávěla přímo na Pernštejně, byla pozdější Bílou paní dívka jménem Adléta. Její otec ji poslal na hrad Veveří k markraběcímu dvoru. Jak už to tak bývá, tak dívka neznámo s kým otěhotněla, čímž svůj rod vystavila hanbě. Jenže Adléta své selhání zapírala, a dokonce vyřkla křivou přísahu: "Pane Bože, jestli že jsem já břichatá, bodejť bych se hned na tomto místě propadla!" A jak řekla, tak se i stalo. Zjevovat se však začala nikoli na Veveří, ale právě na Pernštejně, kde ji vídali s dítětem v rukou. Známé je již předpovídání narození či úmrtí v rodině pánů z Pernštejna podle barevného výběru noční vycházkové garderoby, bílé rukavičky a černé rukavičky označovaly to, co se má přihodit a co rod nemine. Čerpáno…  číst dále

Jan Večeřa, 11.4. 2015

Dnešní situace hradu
Plaček, Miroslav: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Praha 2001, s. 476.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Jihomoravský kraj,  Brno-venkov  (BO), Pernštejn