Zbytky nejstarší synagogy ve Velkém Meziříčí. Vznikla před začátkem 16. století, do druhé světové války sloužila jako zimní modlitebna, poté jako skladiště. Zbořena v roce 1962.
podezdívka Malé synagogy
© Milan Caha 11/2007
Malá synagoga byla drobná obdélníková stavba o rozměrech cca 6x4 metry. Stála na břehu řeky Oslavy, ze zbylých tří stran byla později obestavěna mladší židovskou zástavbou. Vlevo od ní stála Stará (Staronová) synagoga, vpravo Nová synagoga a od ulice ji odděloval dům rabína. Dochoval se jen neúplný půdorys stavby s cca 50 cm vysokou podezdívkou.
M.C., 30.11. 2007

Židé ve Velkém Meziříčí

První zmínky o Židech v Meziříčí jsou z let 1497 a 1518. Židé přišli do města koncem 15. století, pravděpodobně v souvislosti s vypovězením z moravských královských měst. Doklady o tom však chybí, neboť archiv židovské obce byl zničen při požáru v 19. století. K většímu židovskému osídlení zde došlo až po třicetileté válce. Z té doby je znám židovský rychtář, rabín a Židé kupují pozemek na vybudování hřbitova. V 18. století tvořili Židé třetinu obyvatel Velkého Meziříčí, maximální velikosti dosáhla židovská obec v roce 1857, kdy zde žilo 1116 židovských obyvatel. V Meziříčí působila ješiva a narodila se zde řada významných židovských učenců. Od konce 19. století se počet Židů v Meziříčí zmenšoval, v roce 1930 zde žilo pouze 76 osob. Židovská obec zanikla deportacemi za 2. světové války a po válce nebyla obnovena.

Milan Caha (zdroj: Jiří Fiedler: Židovské památky v Čechách a na Moravě, Sefer, 1992), 30.11. 2007

Další texty historie