Moje místa 0
První luxusní hotel v Moravské Ostravě. Vystavěn hoteliérem J. Pecákem (Petzakem) v r. 1903. Na tehdejší dobu byl velmi komfortně vybavený. V r. 1910 rozšířen. V r.1951 výrazná modernizace a přístavba od architektů bratrů Šlapetů.
Celkový pohled na starší a novější část hotelu Imperial
© Jan P. Štěpánek 03/2007
Graficke pismenko Jeden z prvních luxusních hotelů v centru Moravské Ostravy. Starší část s nárožní věžicí na rohu Zámecké ulice a náměstí Dr. E. Beneše pochází z roku 1903. Mladší část na rohu ulice 28. října a náměstí Dr. E. Beneše je dílem architektů bratrů Lubomíra a Čestmíra Šlapetových z roku 1951.
Hotel je dodnes plně funkční a patří k jedněm z nejluxusnějších v Ostravě.

Historie hotelu Imperial
    Na přelomu 19. a 20. století zaznamenala Moravská Ostrava a její okolí značný průmyslový rozvoj. Šachty a hutě zmnohonásobily svou produkci a do Ostravy přicházeli nejenom dělníci, ale i bohatí průmyslníci a dobře situovaní lidé. Ostrava však do té doby postrádala vhodné ubytovací prostory pro tuto honoraci. Místní hostince byly spíše šedivé putyky a hotelů na úrovni bylo ve městě poskrovnu. Situaci velmi šikovně využil v roce 1903 jistý

Jan P. Štěpánek podle K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 2000 a web, 3.6. 2007