Gotická tvrz ze 14. stol. renesančně přestavěná r.1618. R. 1689 změněna na kanceláře a byty. R. 1775 pobořena a upravena na pivovar. Po r. 1918 prodána do soukromého vlastnictví. Při přestavbě v letech 2002-2004 nenávratně odstraněny zbytky renesančních sgrafit.
Bývalá tvrz v Cerhenicích
Stavba po mnoha přestavbách již tvrz nepřipomína
© Pavel Vítek 05/2007
Graficke pismenko Obec Cerhenice se nachází 11 kilometrů severozápadně od Kolína, na hlavní trati č. 011 Praha-Kolín v sousedství Peček a Velimi ve směru z Prahy do Kolína. Dne 23. ledna 2007 byl obci vrácen historický status městyse z počátku 16. století.
Tvrz stála u rybníka nedaleko zámku.

historie

Ves Cerhenice se poprvé připomíná v roce 1295. Po roce 1340 zde vystavěl Ješek z Cerhenic tvrz. Tvrz byla podle popisu velká gotická budovou s věží. Chráněná byla příkopy a rybníky. V roce 1618 David Střela z Rokyc tvrz renesančně přestavěl. Rozšířil ji na čtyřkřídlou s vnitřním nádvořím a všechny stěny byly pokryty renesančními sgrafity. Roku 1689 získal Cerhenice hrabě Adolf Vratislav ze Šternberka. Za něj započal úpadek cerhenické tvrze.