Nasavrky patřily ke hradu Strádov. Původní tvrz se poprvé připomíná v r. 1545 v držení Magdalény a Mikuláše Běškovce z Běškovic. Asi okolo roku 1600 za Václava Záruby z Hustířan byla tvrz upravena na zámek.
Hlavní
© Luděk Pitter 05/2006
Graficke pismenko Město Nasavrky leží při silnici I/37 v severovýchodní části Železných Hor. Když přijedete na malé náměstíčko, překvapí Vás toto malé město mající jen 1500 obyvatel, kterému byl městský status vrácen r. 2008, velice milým a příjemným dojmem. Zámek se nachází severně od náměstí a východně pár desítek metrů od kostela sv. Jiljí. Zámek je dnes využíván městem k reprezentačním účelům. V přízemí je obřadní síň a informační centrum. Pod zámkem jsou nepřístupná sklepení. Podle pověsti sklepy s podzemní chodbou vedou ze zámku ke zřícenině hradu Strádov ve Slavické oboře. Nedaleko od města je obora Slavice s chovem mufloní a jelení zvěře a přírodní ...

turistické

V prvním patře zámku je nově otevřena expozice Po stopách Keltů, kde se návštěvníci na modelech keltských staveb a replikách předmětů denní potřeby mohou seznámit s tehdejším životem v nedalekém oppidu. Dávné keltské sídliště je pohřbeno pod zemí nedaleko Nasavrk, v Hradišti u Českých Lhotic. Do těchto míst návštěvníky zavede Keltská stezka Železnými horami, která prochází překrásnými scenériemi přírodní rezervace Krkanka, osadou Peklo a kolem

Radka Závorková , 10.8. 2009
    Na zámku je stálá expozice Po stopách Keltů, otevřená návštěvníkům r. 2004 a průběžně rozšiřovaná. Délka prohlídky je cca 60 min., možnost prodloužené prohlídky (délka 1,5 - 2 hodiny). Po předchozí domluvě možnost cizojazyčného výkladu (AJ, FJ). V rámci nabídky programů pro školy a zájmové skupiny možnost rozšířené prohlídky (po předchozí dohodě).

historie

Zámek tvoří dvoupatrová stavba nepravidelného půdorysu s původním jádrem o rozměrech 24 x 12,5 m a s obvodovým zdivem o tloušťce až 150 cm. Na nárožích východního průčelí byla budova obohacena o šestiboké nárožní arkýře na noze, až později doplněné na plnou podezdívku. Po roce 1610 bylo přistavěno užší východní křídlo se dvěma místnostmi v každém patře. Podle některých autorů pozdně renesanční přestavbu provedl nejspíše Jiřík Záruba z Hustířan,

L.P., 13.5. 2006
    Nasavrky patřily k hradu Strádovu, z něhož bylo sídlo panství přeneseno do městečka někdy v průběhu 15. stol. Tvrz je poprvé připomínána v r. 1545, kdy byla v držení Magdalény a Mikuláše Běškovce z Běškovic. V roce 1585 koupil panství Jan Kekula ze Stradonic. Po jeho smrti se jeho žena znovu provdala za Václava Zárubu z Hustířan. V té době, někdy okolo roku 1600, došlo také k úpravě tvrze na renesanční zámek. Roku 1622 byl statek konfiskován a

L.P. (Kolektiv autorů, Encyklopedie českých tvrzí, 2. díl, [K-R], Argo, 2000), 13.5. 2006