Skanzen volně rozptýlených zemědělských usedlostí postavených od pol. 19. st. do 1.pol. 20.st. Expozice je doplněna technickými památkami na vodní pohon.
Veselý kopec
Soubor lidových staveb Vysočina, Veselý Kopec byly zpřístupněny poprvé v roce 1972. Velmi pěkné k pokoukání jak se vlastně žilo bez techniky a bez el. proudu. V osadě jsou k vidění i technické památky na vodní pohon jako mlýn, olejna, pila a další. Přenesené objekty a expozice v nich přinášejí svědectví o životě a způsobu hospodaření drobných zemědělců od poloviny 19. století do první poloviny 20. století. Na veselém kopci se pořádají také různé kulturní programy.
24.8. 2003
okruhy, vstupné

40,-- Kč za dospělou osobu ; 20,-- Kč za možnost používat vlastní foťák. (ceny jsou k datu 2.9.2007)

Hana Zitterbartová, 3.9. 2007

Pardubický kraj,  Chrudim  (CR), Vysočina-Veselý Kopec