Zámek byl vystavěn roku 1709. V roce 1873 nechal majitel zámek zbourat a na jeho místě postavit zámek zcela nový. Poslední majitelka opustila zámek roku 1951. Československý stát zde zřídil Dětský domov. Tomuto účelu slouží zámek dodnes.
Zámek v Nové Vsi u Chotěboře
Celkový pohled na zámek od severovýchodu
© Pavel Vítek 06/2007
Obec Nová Ves u Chotěboře se nachází asi 5 km severozápadně od Chotěboře. Leží v blízkosti řeky Doubravy. Nad obcí se vypínají Železné hory.
Obcí prochází silnice č. II/345 Golčův Jeníkov – Chotěboř.
Zámek stojí na mírném návrší v parku v centru obce, nedaleko kostela. Je zde umístěn Dětský domov a veřejnosti není přístupný.

historie

Nová Ves u Chotěboře se prvně připomíná roku 1288. V obci byl pouze panský velkostatek, žádné panské sídlo se nepřipomíná. Až roku 1709 statek koupil svobodný pán Albrecht Kapoun ze Zubří a Svojkova a nechal zde vystavět zámek. V roce 1873 se majitelem statku i zámku stal baron Mayran. Ten nechal starý zámek zbourat a na jeho místě vybudoval zámek zcela nový. Celá stavba byla uskutečněna během pěti měsíců v

Vysočina,  Havlíčkův Brod  (HB), Nová Ves u Chotěboře