Na místě, kde stával od poloviny 18. stol. barokní zámek, stávala již v r. 1274 tvrz. Ta byla zničena za husitských válek. Socialistickým hospodařením zchátralý a zdevastovaný zámek byl zlikvidován v roce 2005.
Sýpka, kdysi součást zámeckého hospodářství
© Pavel Vítek 06/2007
Kroměšín, místní část obce Libice nad Doubravou, leží 4 km severovýchodně od Chotěboře. Bývalá osada, nyní již pouze zemědělský statek, se nachází vlevo, asi 1 km před Libicí nad Doubravou, u silnice vedoucí z Chotěboře.
historie

V kdysi samostatné vsi Kroměšín, stávala v roce 1274 tvrz. Za husitských válek byla zničena. Zbylá ves postupně chátrala a koncem třicetileté války úplně zanikla a zbylý dvůr byl v 18. stol. připojen k Libici. V polovině 18. století byl zde vystavěn zámeček. Jednalo se jednopatrovou obdélníkovou budovu. Po roce 1948 i s přilehlým dvorem připadl Státnímu statku Chotěboř. Pak ještě několikrát změnil majitele a vždy byl součástí opodál stojícího zemědělského statku. Naše socialistické zemědělství se však o zámek staralo s péčí jim vlastní. Ani po převzetí statku se zámečkem po roce 1990 soukromou zemědělskou společností již nešlo chátrající zámek zachránit. A proto byl v roce 2005 zlikvidován. Po zámečku nyní již nezbyly vůbec žádné stopy a na jeho místě je udržovaná louka. Jen v jeho těsné blízkosti stojí opravená sýpka, kdysi součást zámeckého hospodářství.

4.8.2009 15:42 starousedlík
A Ty, autore, jsi u nás ve vsi viděl v letech 1990 až 2005 socialistickou zemědělskou společnost ?Dávej pozor , o čem píšeš.
6.8.2009 23:18 Pavel Vítek
Opravdu jsem text napsal nešťastně. Pochopitelně, že jsem nemyslel socialistickou zemědělskou společnost po r. 1990. Bral jsem to, že majitelé statku po r. 1990 už se socialistickým zemědělstvím neměli nic společného. Nyní je již text opraven a věřím, že tak je to v pořádku.
Vysočina,  Havlíčkův Brod  (HB),