Památník postaven na počest dvou letců, kteří zde 11. září 1932 zahynuli.
Hlavní obrázek místa
postava letce, který drží v pravé ruce ratolest vítězství, levou rukou se opírá o vrtuli letounu – od českého sochaře A.Pelikána.
Graficke pismenko V neděli 11. září 1932 se v lesíku na Kostelci zřítilo letadlo RWD-6. V troskách zahynuli Franciszek Żwirko (37 let) a Stanislaw Wigura (29 let), kteří v srpnu 1932 zvítězili v prestižním mezinárodním leteckém závodě Challenge, jako vítězové se měli zúčastnit leteckého dne v Praze. Od západu se blížila extrémně silná bouře. Při přeletu hranice se letadlo do této bouře dostalo, vítr byl okolo 100 km/h. Tato bouře, která řádila nad Těrlickem způsobila u letounu RWD-6 jev zvaný flutter, tedy rozkmitání křídla, které vedlo k jeho odtržení. Piloti i přes svou velkou zkušenost již nemohli zabránit následné katastrofě, bouře mrštila letadlem na dva stromy v nedalekém lese. Na tomto místě se dnes nachází památník těchto dvou pilotů.
Miroslav BITTER, 13.10. 2005

historie

Žwirko a Wigura byli neobyčejně sehraná posádka, výjimečná v dějinách polského letectva. „Dali se dohromady „ v roce 1929 ve Varšavském studentském aeroklubu. F.Žwirko ( nar.1895 ) byl v té době známým a uznávaným polským letcem a instruktorem pilotáže, S. Wigura (nar. 1903) spolu s dalšími dvěma přáteli, Drzewieckým a Rivalským, úspěšným konstruktérem lehkých sportovních ( turistických ) letadel RWD. Letec Žwirko a mechanik Wigura absolvovali v

MB, Text z informační tabule v blízkosti památníku, 13.10. 2005