Hrady.cz
Zámek byl původně tvrzí z r.1395. V r. 1600 tvrz na renesanční zámek přestavěl Adam Blekta. Poté byl přestavěn barokně v r. 1729. Ve 2. pol. 20. stol. byl zámek průmyslově využíván. Dnes je zámek po požáru v r. 1983 v havarijním stavu.
Postupná devastace zámku

dějiny zámku

Graficke pismenko První zmínky o Valtinově se objevila v letech 1399-1404 v predikátu Hanuše Blekty z Valtinova. Jeho potomci drželi Valtinov až do počátku 17. století. Roku 1602 byl statek prodán věřitelům a poté jej koupil Kryštof purkrabí z Donína. Jeho synovi Konrádovi byl po Bílé Hoře Valtinov zkonfiskován a novým majitelem se stal Albrecht z Valdštejna. Po jeho zavraždění se několikrát vystřídali majitelé až jej roku 1667 koupili Pachtové z Rájova. Kteří zdejší sídlo barokně přestavěli. Roku 1718 byl doposud samostatný statek připojen k panství Jablonné, jehož osudy nadále sdílel. Ve druhé polovině 20. století byl utilitárně využíván jako výrobna sýrů, po požáru roku 1983 je zámek v havarijním stavu.

popis zámku
    Historie panských sídel je nejasná. Kde stála gotická tvrz Blektů z Valtinova nevíme jistě, zda se její zdivo skrývá v budově by musel určit hloubkový archeologický průzkum. Prokázaná je až renesanční fáze z doby po roce 1577. Z té doby se dochovaly především klenby přízemí a zbytky sgrafitové výzdoby. Roku 1729 nechal zámek do dnešní podoby přestavět Jan Jáchym Pachta z Rájova. Zámek je obdélná dvoupatrová budova s klenutým přízemím s malou