Zaníklá, nevelká tvrz založená ve 14. stol vladyky z Lukavice. První výslovné zminky jsou až roku 1494. Vypálena roku 1509 a od roku 1529 se uvádí jako pustá.
Pohled na tvrziště
Graficke pismenko Vladykové z Lukavice jsou zde doloženi od roku 1318 do konce 15. století. Tvrz samotná je poprvé výslovně zmíněna až roku 1494, kdy po smrti Kateřiny z Adršpachu připadla jako odúmrť králi Vladislavovi. Roku 1509 tvrz patřící Janu Janovskému ze Soutic vypálil Jiří Býchorský. Janovský tvrz připojil k sousednímu Žumberku, roku 1529 je však již uváděna jako pustá.
Zhruba čtyřbokou plošinu tvrze (cca 20x30m) ze tří stran obklopuje doposud až 4 m hluboký příkop s valem, na jihu a jihovýchodě z něj nad prudkým svahem zbyla jen terase. Na severozápadě je před příkopem zbytek dalšího 2 m hlubokého příkopu.