Kamenný mlýn

Passingerův mlýn
První zmínka o mlýně pochází z r. 1321. Po r. 1760 byly zbytky vyhořelého mlýna přeneseny na druhý břeh, kde se stal součástí městských hradeb. Posledními soukromými uživateli byly Passingerové. V letech 1951-1952 byl zrušen mlýnský náhon. Dnes se v budově nachází restaurace, sklady a kanceláře.
© Luděk Vláčil 11/2019
Graficke pismenko Kamenný mlýn (později Passingerův mlýn) stál ve středověku původně na pravém břehu mlýnského náhonu, takzvané „Malé Moravy“. První písemná zmínka o „Kamenném mlýně“ pochází již z roku 1321. První doložitelný a ověřitelný majitel Kamenného mlýna byl Martin Grapler vzpomínaný roku 1435. K velkým úpravám došlo roku 1655. Po této opravě měl mlýn šest mlýnských složení, z toho čtyři na mouku, jedno na krupici a další na proso. V roce 1696 bylo strojové zařízení rozšířeno o další složení. V době neúspěšného pruského obležení města roku 1758 mlýn vyhořel. Dne 16. února 1760 přenechalo město zbytky mlýna Janu Jiřímu Friementovi. V té době již ...
Luděk Vláčil - zdroj: http://vodnimlyny.cz a další, 24.12. 2019
    mlýn