Korunní pevnůstka je součástí jedné z obranných linií tehdejší tereziánské pevnosti. Vznikla v letech 1754-1756. V areálu bývalé Prachárny je dnes muzeum, vnitřní část slouží ke kulturním akcím zdejšího sdružení. Areál je opravován od r. 2008.
Olomouc - Korunní pevnůstka - vstup
© Ivo Rozehnal, 06/2014
Graficke pismenko Korunní pevnůstka v Olomouci se nachází v centru města u ragbyového stadionu Lokomotivy. Východní a severní část bývalé pevnůstky je dnes využita zdejší botanickou zahradou. Opevnění mělo za úkol držet jihovýchodní prostor tehdejšího hlavního města Moravy. Za Korunní pevnůstkou totiž bylo již jen jedno z ramen Moravy, tzv. Mlýnský potok a městské středověké hradby nad skálou dnešních Bezručových sadů. Pevnůstka však navazovala na další forty, které obepínaly celou Olomouc a přilehlé okolí, takže byla jednou z částí tehdejší velkolepé barokní tereziánské pevnosti. Samotná Korunní pevnůstka byla budována od r. 1754 v prostoru bývalé vesnice ...
Ivo Rozehnal - zdroje informací: propagační materiály z místa, web muzeum olomoucké pevností, 27.6. 2014

pevnost, bunkr
     Olomouc  (OL)