Smírčí kříž stojící dodnes u silnice nedaleko Protivce byl postaven snad roku 1571 na paměť vraždy toužimského řezníka Johanna Klyrze loupežníky. Český nápis na kříži je doplněn motivem sekyry připomínající povolání oběti.
© Prudký Martin, 02/2013
Smírčí kříž stojí vpravo, několik desítek metrů od silnice z Chyše do Žlutic, na mírném návrší v zatáčce. Je patrný ze silnice.
Prudký Martin, 17.2. 2013

historie

Kamenný smírčí kříž, zhotovený snad roku 1571, u silnice má podle lidové tradice připomínat vraždu toužimského řezníka Johanna Klyrze loupežníky. Motiv sekyry vytesaný do kříže připomíná povolání oběti, protože jej měly ve znaku řeznické cechy. Český nápis byl v minulosti v německých publikacích zpochybňován a např. roku 1902 profesor Wilhelm tvrdil ve Sdělení pro Centrální komisi pro umělecké a historické památky ve Vídni, že se jedná o