Brána bývala součástí městského opevnění. V l. 1644–1645 byla zcela zničena, brzy poté byla znovu postavena. Podruhé byla zbořena z důvodu rozšiřování městských prostor r. 1882, kdy byla část brány přenesena na dnešní místo. Orlové, kteří ji zdobí, byli přeneseni z Rohelské brány (zbořena r. 1884).
Olomouc - Litovelská brána
© Ivo Rozehnal, 06/2012
Graficke pismenko Jednou z méně známých památek v Olomouci je Litovelská brána. Nachází se při jednom z dnes málo používaných vstupů do Čechových sadů v Hynaisově ulici.
Ivo Rozehnal, 8.6. 2012

historie

Litovelská brána v Čechových sadech upoutá svojí podobou – na portálu sedí dva orlové. Její historie je celkem zajímavá. Původně stávala na konci dnešní ulice 8. května a náměstí Národních hrdinů. Dominantní orlové jsou však z Rohelské brány, která stávala v dnešní Vodární ulici (zbořena roku 1884). Samotná Litovelská brána byla v letech 1644–65 zcela zničena, ale byla záhy obnovena. Druhá demolice proběhla z důvodu rozšiřování městských prostor

Ivo Rozehnal . zdroj web spqo.cz, 8.6. 2012