Renesanční zámek postavený v letech 1553 - 1582 pro Zdeňka z Valdštejna, se sgrafitovou výzdobou. Dnes slouží reprezentativním účelům, jsou zde kanceláře a malé muzeum - expozice věnovaná J. A. Komenskému, který zde pobýval, a spisovateli J. Šírovi, místnímu rodákovi.
Klenby v bočním křídle
Zámek se nachází uprostřed obce na jižní straně hospodářského dvora stojícího naproti škole. Dnes slouží jako sídlo obecního úřadu a je zde malé muzeum - expozice Památník Jana Ámose Komenského, věnovaná životu a dílu J. A. K., který v zámku několikrát pobýval před svým odchodem do exilu, a expozice místního rodáka, spisovatele Josefa Šíra.
Zany, E.H., 28.11. 2005

Prohlídky zámku:

Expozice muzea jsou přístupny v pracovních hodinách obecního úřadu. Prohlídky zámku s odborným výkladem provádí po předchozí dohodě pan Jaroslav Dejmek, tel.: 481 584 235, email jardejmek@tiscali.cz.

Renesanční zámek

Renesanční tvrz či zámek založil roku 1582 Zdenek z Valdštejna, ovšem nestihl jej za svého života dokončit, proto jej dokončila jeho manželka Marie z Martinic. Byl to vrchol stavitelského umění tehdejší doby. Po něm byl pánem panství i zámku syn Zdenka Vilém z Valdštejna. Po jeho smrti v roce 1594 připadlo panství synovcům Adamu z Valdštejna a Vokovi a Heníkovi z Valdštejna. Adam poté vykoupil Heníkkův podíl a stal se jediným pánem panství. Roku 1606 ovšem Adam z Valdštejna prodává majetek Václavovi Zárubovi z Hustířan (za jeho působení zde pobýval i Jan Amos Komenský, před svým odchodem do exilu). Ten se stal obětí vyrovnání se Habsburku s příslušníky rytírské stavu po Bílé hoře (1621) a majetek Václav Záruby propadl Albrechtu z Valdštejna, ovšem zámek a panství Horní Branná až po smrti Václava Záruby. V roce 1632 Albrecht z Valdštejna daroval celé panství svému švagru a císařskému…  číst dále

Doc. MUDr. Ludvík Schmid CSc, Horní Branná, 7.11. 2005

půdorys přízemí