Postaven za Františka Filipa Šternberka r. 1745 při jižním okraji obory, nejprve snad dřevěný, později přízemní lovecký zámeček s mansardovou střechou. Jeho syn, též František Filip ze Šternberka r. 1795, zámeček přestavěl na myslivnu (Jägerhaus).
Jägerhaus býval posledním stavením na horním konci Týniště.
Mezi paneláky sídliště U Dubu v Týništi nad Orlicí by dnes asi nikdo nehledal stavbu, jejíž základy byly položeny v polovině 18. století. Na místě domu čp. 329, v Okružní ulici, stál původně při kraji obory lovecký zámeček, později přestavěný na myslivnu. Z rozsáhlé obory zůstala do dnešní doby jen část. Je to ta u Třebechovic pod Orebem, bědovická, známá v okolí svými bílými daňky.
A. Prokeš, 26.5. 2006

Historie zámku

František Filip Šternberk, majitel častolovického panství v letech 1719 - 1786, nechal roku 1739 nebo 1745 postavit na okraji vznikající obory lovčí zámeček, pojmenovaný po něm Filipsruhe (Filipův oddech). Byla to nejspíš dřevěná stavba, prý taková lepší chata, která měla být jakousi vstupní branou do obory. Týnišťská obora (zal. 40. léta 18. stol. nebo 1770) se řadila se svými 2100 ha k největším v Čechách a byla celá oplocena. Pozn.: přestože se roky založení zámečku i obory v různých pramenech mírně liší, lze usuzovat, že vznikaly téměř současně. Obojí spolu úzce souvisí. Syn F. F. Šternberka, též František Filip, dal zámeček v r. 1795 přebudovat na myslivnu. Stala se sídlem lesní správy a nadlouho se pro ni vžil název Jägerhaus. Podle dobové fotografie, pořízené před rokem 1900, to byl zděný přízemní domek s mansardovou střechou. Ve 20. stol. prošel Jägerhaus mnohými přestavbami. Po r. 1948 byla správa již státních lesů přemístěna do…  číst dále

A. Prokeš, čerpáno z: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku (VI), dr. Tomáš Šimek a kol. Týniště nad Orlicí, město v lesích, Libor Koldinský a kol. Týniště nad Orlicí, minulé i dnešní, ing. Jiří Zelenka., 26.5. 2006

Další texty historie

O záhadné loupeži v týnišťském "Jägerhausu"

Jedné červnové noci roku 1911 lesmistr Tanzer v týnišťském "Jägerhausu" nemohl spát. Chtěl se projít po dvoře. Sotva otevřel domovní dveře, třeskly výstřely. Opakované rány jej přinutili vrátit se a zamknout dveře. Výstřely probudili i rodinu kočího Jana Marka, žijící v domku na dvoře. Paní Marková otevřeným oknem spatřila tři muže s ručnicemi. Vzbudila muže a ten bez rozmýšlení vstal a spěchal ven. Znovu třeskla rána a broky zasáhly kočího Marka do hlavy. Teprve ráno, po rozednění, se pustili po stopách zločinců. Zjistilo se, že zloději přestřihli telefonní dráty a v lesmistrově bytě odcizili ručnice s náboji a dlouhý lovecký tesák. Po zločincích nezůstalo ani stopy. Panu Markovi v hradecké nemocnici vyoperovali poraněné oko a z ran odstranili mnoho broků. Tak nevinný zaplatil loupěž.

Dr. J. Juza, Pověsti a příběhy Rychnovska., 26.5. 2006

Královéhradecký kraj,  Rychnov nad Kněžnou  (RK), Týniště nad Orlicí