Hranolová zvonice ze 16. stol. je zděná s bedněnou vrchní částí, krytou šindelovou střechou. Dochovány dva zvony (z 1. pol. 16. stol. a z r. 1564). Sekera zaseknutá ve špičce střechy připomíná místní legendu. Zvonice, vestavěná do ohradní zdi hřbitova, tvoří vstup do hřbitovního areálu s kostelem.
Areál kostela s hřbitovem a zvonicí
Zvonice stojí u kostela Proměnění Páně, který byl postaven v 2. polovině 13. století a do dnešní novorománské podoby byl upraven přestavbou r. 1896. Zvonice byla postavena v 16. století.
E.H. podle http://www.bilyujezd.cz; Umělecké památky Čech 1., E. Poche a kol., Academia 1977, 30.1. 2013

Jak sekera zachránila řemeslníkovi život
    Legenda vypráví, jak jednou řemeslník, pracující na střeše, ztratil nešťastnou náhodou rovnováhu a padal dolů – život mu zachránila jeho vlastní pohotovost a sekera, kterou držel v ruce. Na poslední chvíli se mu jí podařilo zaseknout do střechy a díky tomu se nezřítil. Tuto událost připomíná sekyra, zaseknutá ve špičce střechy zvonice.
    E.H. podle 777 kostelů, klášterů a kaplí České republiky, P. David, V. Soukup, Kartografie Praha 2002, 30.1. 2013

popis

Hranolová zděná zvonice u kostela ze 16. století má trojúhelníkovou stolici pro tři zvony v bedněné vrchní části, kryté stanovou šindelovou střechou. Ve špičce střechy je zaseknutá sekerka (připomíná místní legendu). Dochovány dva zvony ze 16. století, jeden z nich je datován do roku 1564, druhý lze po přelití roku 1875 datovat jen přibližně do první poloviny 16. století. Třetí zvon je nezvěstný.

Královéhradecký kraj,  Rychnov nad Kněžnou  (RK), Bílý Újezd