Lužanský kostel sv. Máří Magdalény gotického původu doložen r. 1360, barokně přestavěn v letech 1728-1729 a prakticky nově vystavěn klasicistně v letech 1797-1805. Vnitřní zařízení vesměs z 2. poloviny 19. stol.
Lužany - kostel
© Jiří Špaček, 8/2017
Starobylá ves Lužany, připomínaná již r. 1052, se nachází východně od Jičína. Leží při vedlejší silnici na území sevřeném mezi silnicemi I/35 do Hradce Králové a II/501 do Lázní Bělohrad. V současnosti má asi 600 obyvatel. Obcí prochází zelená turistická značka od nejbližší železniční zastávky Kovač na trati 041 z Jičína do Hradce Králové, vzdálené asi 6 km, která dále pokračuje k severu kolem hradu Kumburk do Staré Paky. Na katastru obce je oblíbený autokemp u rybníka Marešák. Kostel sv. Máří Magdalény se nachází na hřbitově v centrální části obce poblíž křižovatky se spojovací silničkou do Úlibic. Před vstupem na hřbitov a ke kostelu stojí sousoší českých patronů sv. Václava a Jana Nepomuckého s křížem uprostřed.
8.10. 2017
historie

Gotický kostel sv. Máří Magdalény v Lužanech je připomínán již r. 1360. V letech 1728-1729 byl opravován a barokně upraven patrně podle plánů Donata Morazziho, v letech 1797-1805 však byl prakticky nově vystavěn klasicistně podle plánů architekta J. Thomy. V současnosti je kostel obdélná jednolodní stavba s půlkruhově uzavřeným presbytářem sklenutým valeně s výsečemi a v závěru konchou. Loď je plochostropá. Ze vstupního průčelí vyrůstá hranolová věž, v níž jsou umístěny dva zvony. Větší pochází z r. 1788, menší je tzv. umíráček. Vnitřní zařízení pochází vesměs z 2. poloviny 19. stol. a převážně je dílem jičínského řezbáře Josefa Stoklasy. Dochovaná cínová křtitelnice z r. 1604 pochází od kutnohorského konváře J. Křepelky. Varhany pro kostel postavil r. 1869 pražský varhanář Karel Vocelka (1813-1876), v letech 1893 a 1912 je opravoval varhanář z Lomnice nad Popelkou Josef Kobrle. Kostel sv. Máří Magdalény…  číst dále

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 2, Academia 1978 a různé webové stránky), 9.10. 2017

Královéhradecký kraj,  Jičín  (JC), Lužany