Původní dřevěný mlýn nad osadou Franzberg doložen r. 1843, po 30 letech nově postaven jako zděný holandského typu. V 70. letech 20. stol. stavba snížena a po odstranění perutí upravena na sklad sena. V letech 2000-2001 rekonstruována na současný obytný objekt.
Z rozhledny na Sokolím vrchu
Graficke pismenko Františkův Vrch, do r. 1946 Franzberg, je osada asi se 70 obyvateli, součást obce Huntířov, při níž leží v sousedství jihovýchodně. Huntířovem prochází úsek silnice I/13 mezi Děčínem a Českou Kamenicí, z níž tu odbočuje vedlejší silnice přes Františkův Vrch do Brložce a Dobrné.
22.4. 2017

historie

První zmínka o větrném mlýnu na Františkově vrchu nad stejnojmennou osadou (tehdy Franzberg) je z roku 1843, kdy byl zanesen na katastrální mapu a u ní se objevuje i jméno prvního majitele. August Michel mlýn vystavěl spolu se svým synem Wenzlem. Tehdy se však jednalo jen o dřevěnou stavbu. Po třiceti letech byl mlýn postaven z kamene a 12. října 1876 v něm započalo mletí. Zděný mlýn holandského typu, stojící u silnice do Brložce asi 0,5 km

Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek), 22.4. 2017

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)