Ditlinův dvůr

Brno - Královo Pole
Barokní budova z 18. století v areálu býv. klášterního velkostatku, který má své počátky ve 14. století. Sloužila jako kanceláře a byty úředníků panství zrušeného kláštera v Králově Poli. V l. 1825 – 31 sídlo Josefa Schindlera z Raczicburgu.
Hlavní obrázek místa
Takto vypadaly provozní budovy klášterního dvora (vpravo od zámečku) těsně před demolicí. Barokní přízemní budovy mají snesené střechy i krovy.
Graficke pismenko Za návštěvu stojí také budovy sousedního kláštera se zachovalými středověkými domky kartuziánů a goticko-barokním kostelem Nejsvětější Trojice. Nedaleko se také nachází empírový zámek Kociánka a zajímavá dělnická kolonie na Myslínově a Fibichově ulici. V Králově Poli najdeme také mnoho pozoruhodných (především secesních) měšťanských i rodinných domů a klasicistních vil. Barokní zájezdní hostinec u býv. říšské silnice Brno – Svitavy (dnes Palackého třída) na Ugartově z 80. let 18. století vedle kulturního domu Semilasso byl nedávno zbořen, zůstala jen část kamenné ohradní zdi u novodobého objektu. Nyní se na jeho místě staví moderní obytný dům s obchody.
Milan Náplava, 2.12. 2007

historie

Historie barokní budovy (Božetěchova č. 1) na rohu Božetěchovy a Kolárovy ulice v brněnské čtvrti Královo Pole je dodnes úzce spjata s osudy protějšího kartuziánského kláštera. Dnešní bývalá budova správy klášterního velkostatku, někdy nazývána „zámeček“, patří k nejstarší zástavbě horní části Mojmírova náměstí, které tvořilo střed – náves – historického městečka Královo Pole už ve středověku. Budova tvořila jižní okraj klášterního velkostatku,

Milan Náplava, F. Musil (1987): Hrady a zámky na Moravě, Dějiny města Brna 2 (1973), Archaeologia technica 16/2004, 2.12. 2007
    Zámeček opraven
    Budova tzv. Zámečku na Božetěchově ulici v Brně prošla do léta 2009 generální rekonstrukcí. Oprava stála 35 milionů korun. V minulosti sloužila budova jako kanceláře správy hospodářského pův. klášterního dvora, později na krátko v 19. stol. i jako šlechtické sídlo. Patřil Josefu Schindlerovi z Raczisburgu a knížatům Schönburg-Hartenstein. Pro potřeby VUT bylo též kompletně zrenovováno druhé podlaží – obnoveny původní dveře, parkety a hlavně

KL, 26.7. 2009

pověsti

V Králově Poli byla ve 20. letech 20. století zapsána pověst o tom, jak těsně před dostavěním kláštera žili mniši v prozatímních chýších. Je možné, že se v paměti lidí uchovala informace o existenci starší zástavby v místech pozdějšího velkostatku. Jistý reálný základ pověsti může být nález dřevohlinitých staveb předcházejících stavbě kamenného dvora na konci 14. století.
    Milan Náplava, 6.12. 2007

popis

Zachovaná správní budova bývalého klášterního velkostatku je jednoduchá barokní stavba s valbovou střechou postavená těsně před rokem 1780. Ve štítě jsou kruhová půdní okénka. Na straně původního nádvoří přízemní pilířová arkáda. Dnešní trávník před „zámečkem“ ve dvoře zhruba ohraničuje původní zahradu. Objekt má na rohu Božetěchovy ulice obdélníkovou přístavbu, která dotvářela tvar areálu velkostatku. Vedle byla brána do dvora a dále (v místě