Čertův stůl

Čertův mlýn, Beskydy
Kamenný útvar dolmenu, zvaný podle tvaru a pověsti - Čertův stůl. Stojí nedaleko vrcholu hory Čertův mlýn (1207 m). Kamenná deska o váze 6,5 tuny stojí na dvou pravidelných kamenných soklech. Nachází se mimo turistickou stezku a je tak nepřístupný.
Celkový pohled na Čertův stůl
Čertův stůl je bezesporu jedním z nejzajímavějších kamenných útvarů v Beskydech. Žádný jiný totiž nerozpoutává tolik úžasu, bujení lidské fantazie, ale hlavně dohadů a otázek. Kamenný útvar - Čertův stůl - se nachází nedaleko vrcholu beskydské hory Čertův mlýn (1207 m.n.m.), na konci asi 100 m dlouhého kamenného žlabu, který od vrcholu hory směřuje jižním směrem. Jedná se o mohutnou kamennou desku, která má úctyhodných 6,5 tun. Stojí na dvou pravidelných kamenných soklech. Jeho podoba, která opravdu připomíná stůl, vyvolává dodnes mnoho otázek a dohadů. Společnost se v otázce jeho klasifikace dělí na dva tábory. První část považuje Čertův stůl za dokonalý výtvor přírody, geologický úkaz, který nemá v okolí obdoby. Druhá část se kloní k názoru, že ...
Jan P. Štěpánek podle informační cedule na vrchlu Čertova mlýna., 5.10. 2006

historie

POZOR!!! Tak zvaný Čertův stůl se nachází mimo turisticky značenou trasu a podle pravidel Chráněné krajinné rezervace Beskydy je zakázáno pohybovat se mimo značené trasy pod pokutou!
    CHKO Beskydy, 8.4. 2007

megalit, menhir