Jeden ze zachovaných článků fortového systému, budovaného kolem barokní olomoucké pevnosti v polovině 19. století byl postaven mezi Řepčínem a Křelovem roku 1850, do permanentní podoby přestavěn 1854–7.
Jižní průčelí fortu
© Ivan Grisa 06/2010
Graficke pismenko Fort se nachází přibližně v polovině cesty mezi železniční stanicí Olomouc - Řepčín (trať Olomouc - Senice na Hané) a Křelovem. Příjemná cesta mezi poli je lemovaná ovocnými stromy s chutnými plody. Fort sám je nepřístupný, bránou lze nahlédnout dovnitř a přes Křelov pak pokračovat k mnohem známějšímu a přístupnému fortu XVII (viz heslo) a dál až na konečnou tramvají v Neředíně.

Fort XX olomoucké pevnosti u Křelova
    Jeden ze zachovaných článků fortového systému, budovaného kolem barokní olomoucké pevnosti v polovině 19. století byl postaven mezi Řepčínem a Křelovem roku 1850, do permanentní podoby přestavěn 1854–57. Armády různých států ho využívaly do poloviny 90. let 20. století, dnes slouží jako technické zázemí potravinářské firmy.

pevnost, bunkr
     Olomouc  (OL)