Kostel poprvé uveden 1373, poškozen za 30-leté války. Vyhořel po r. 1710, opraven a přestavěn 1713-35. Pův. kruhová loď přestavěna do tvaru kříže, od JZ hranolová věž
Olšany u Prostějova - kostel sv. Jana Křtitele

Kostel sv. Jana Křtitele

Graficke pismenko O kostele v Olšanech je první zmínka roku 1373. Patrně to byla nejdříve okrouhlá zděná stavba. Nejhorší období pro Olšany znamenaly válečné události třicetileté války v 17. století. Tehdy značně utrpěli dvůr, fara i kostel. Po válce byl kostel provizorně opraven, ale k jeho přestavbě se dostalo až na počátku 18. století. Roku 1710 byla kruhová loď přestavěna do kříže. Kostel však záhy vyhořel, a proto byl v letech 1713 – 35 opět přestavěn. Obec se stala místem schůzek císaře Josefa II. a krále Fridricha II. v letech 1769 a 1778. Je tak docela možné, že tito dva velikáni místní kostel osobně navštívili. Bylo tu i nástupiště rakouských ...

Prostějov  (PT)
    Olšany u Prostějova