Historicky předpokládané místo zaniklé tvrze nejasného stáří, ze které pocházel od konce 14. století slezský rod Běsů z Kujav. Tvrz zaniká patrně koncem 15. století. Na jejím místě byl dle badatelů vystavěn starý dvůr. Dnes ruina.
Pohled na rozpadající se starý dvůr
od jihovýchodu
© Jan P. Štěpánek 04/2006
Graficke pismenko Ves Kujavy je poměrně dlouhá obec, ležící podél Děrenského potoka, asi 6 km jjz od města Bílovce a 4 km východně od centra města Fulnek. Podle vesnice se od konce 14. století píše významný slezský rod Běsů z Kujav, který odtud vzešel. Ačkoliv zde není písemně existence tvrze či jiného podobného šlechtického sídla doložena, je velmi pravděpodobné, že zde určitá forma takovéhoto objektu, patrně tvrze, existovala. Regionální badatelé místo tvrze kladou do prostoru starého statku (dvora) nad pravým břehem Děrenského potoka. Některé kamenné partie budov dvora by opravdu mohly být druhotně použité zdi původní tvrze. Vyvrátit, nebo přesněji potvrdit tuto teorii, by však mohl pouze ...

Historie Kujav a zdejšího šlechtického sídla
    Obec vznikla ze dvou původních osad, z české Kujavy a německé Clementis villa. Poprvé je uváděna již roku 1293. Název získala zřejmě od lokátora, fojta Klementse či Klementise, název Kugiawy - ze staroslovanského "kujati" - klučiti - osada na vyklučené půdě. Jinou možností je, že název pochází z polského osobního jména Kujawa. Snad právě někdy okolo roku 1293 osadil ves Oldřich z Lichtenburka. Roku 1424 dává Jan z Kravař zapsat své

Jan P. Štěpánek podle Šlechtická sídla na Novojičínsku (J. Tichánek, Z. Šerý, 2003), 1.9. 2006

zaniklý