Kapli nechal na místě staré zchátralé dřevěné stavby postavit na počest narození prvorozeného syna Rodericha hrabě Ferdinand von Arz-Wasegg. Stavba vznikla r. 1837. V interiéru dříve visel obraz Panny Marie a později Cyrila a Metoděje. V roce 2012 proběhla rekonstrukce.
© Luděk Vláčil 10/2019
Tzv. Roderichova kaple stojí v jižním Slezsku na katastrálním území obce Radkov na dolním konci osady Dubová, u silnice do Podhradí na kraji lesa u parkoviště ke zřícenině hradu Vikštejn. Kolem kaple prochází modrá turistická značka.
23.12. 2019
historie

Již odedávna na tomto místě stávala malá dřevěná kaple. Karel svobodný pán Troilo z Troiburgu, který Vikštejnské panství vlastnil v letech 1755 a 1765, u kapličky zřídil poustevnu, do níž byl od poloviny 18. století ustanoven minoritský terciář konventu sv. Ducha v Opavě Ludvík Langmartin. Poustevna u staré dřevěné kaple stála až do roku 1782, kdy císař Josef II. v rámci svých reforem poustevny zrušil. Dne 29. června 1837 se v nedalekém zámku majiteli panství Ferdinandu, hraběti von Arz-Wasegg narodil pokračovatel rodu, syn Roderich. Na počest narození prvorozeného syna se Ferdinand rozhodl na místě staré zchátralé dřevěné kaple postavit novou zděnou stavbu. Tak vznikla současná Roderichova kaplička. Majitelé panství ji udržovali, naposledy ji opravili hrabata Razumovští. V kapli visel kdysi obraz Panny Marie a později Cyrila a Metoděje. Po druhé světové válce kaple chátrala. Nedávno na její obnovu vzniklo občanské sdružení.…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj: http://files.pzahnas.webnode.cz a další, 23.12. 2019

Moravskoslezský kraj,  Opava  (OP), Podhradí