Novogotický farní kostel Nanebevzetí Panny Marie vybudován v letech 1910–1914 (vysvěcen až v říjnu 1918). Trojlodní kostel podle návrhu architekta Wenzela Mattusche je vystavěn ve tvaru kříže. Nejkrásnější stavba ve Vítkově. 28.4.1994 prohlášen za kulturní památku.
© Luděk Vláčil 10/2019
Město Vítkov leží 27 km jižně od Opavy a 17 km severozápadně od Fulneku. Městem prochází železniční trať Suchdol nad Odrou - Budišov nad Budišovkou. Městem neprochází žádná hlavní silnice. Kostel Nanebevzetí Panny Marie je nepřehlédnutelnou dominantou města. Stojí na vyvýšeném místě na východní straně města.
popis

Kostel je vystavěn ve tvaru kříže. Má jednu hlavní loď s vysokou žebrovou klenbou. Vedle hlavní lodi jsou dvě boční, které jsou podstatně nižší a každá má boční oltář. Novogoticky je zkrášlen i vnitřek chrámu. Klenutí, malovaná okna, oltáře, zpovědnice, křížová cesta, umístěná ve výklencích silných zdí a vše ostatní dodržuje novogotický sloh. Hezký je hlavní oltář, vyřezaný z vítkovského lipového dřeva. Kostel utrpěl koncem druhé světové války, byl však opraven ze sbírek a ze státního příspěvku. U vchodu do chrámu je instalována socha sv. Marka, pocházející z 19. století, která byla původně umístěna na náměstí na paměť epidemie cholery a tyfu.

Vítek Pavel, 12.10. 2011

historie

Vítkov se poprvé písemně připomíná roku 1301. Novogotický farní kostel Nanebevzetí Panny Marie je nejkrásnější a největší stavbou ve Vítkově a širokém okolí. Byl vybudován v letech 1910–1914 a je nazýván „Vítkovou katedrálou“. Stavba kostela stavitele Wenzela Mattusche z Vejprt byla vybrána jako nejlepší z 60 návrhů. V důsledku 1. světové války však došlo k jeho vysvěcení až 15. října 1918. 28.4.1994 byl novogotický kostel Nanebevzetí Panny Marie, socha sv. Marka umístěná před kostelem a přilehlý městský park prohlášen za kulturní památku.

Moravskoslezský kraj,  Opava  (OP), Vítkov