Renesanční dům s unikátní kamenou výzdobou fasády ze 40. let 16. století získal své jméno podle postav rytířů vedle oken. Dějiště povídky A. Jiráska "U rytířů" a Filosofské historie Dnes sídlem Městské galerie.
Dům U rytířů
Nejstarší renesanční dům na náměstí v Litomyšli
Graficke pismenko Dům U rytířů pochází z let 1530 až 1548. Patří k nejcennějšímu skvostu renesanční měšťanské architektury. Podivuhodně zachovaná podoba až po římsu nad 1. patrem je původní, dokladuje umělecké vyspělosti 1. pol. 16. století. Tvůrce domu je sám majitel, řemeslník Blažek, který se do Litomyšle přistěhoval z Pardubic, byl účasten renesanční přestavby zámku. Fantazii čerpal ze zkušenností a spolupráce s italskými umělci. Bohatá tesaná výzdoba je vidět od nosných sloupů až po římsu nad okny 1. patra. Ve vlysu nad okny je lev a nosorožec,dále dva jednorožci proti sobě a mezi nimi dva ptáci a dvě mořské panny,mezi okny jsou čtyři hlavy vousáčů pod ...
Radmila Chalupová, 3.2. 2006

Pardubický kraj