Městské hradby

Moravská Ostrava
Městské hradby byly vybudovány v l. 1371-1376. Za třicetileté války (1. pol. 17. stol.) byla velká část opevnění zničena. R. 1701 se neudržované hradby částečně zřítily. V l. 1780-1833 byly hradby bořeny, městské brány byly zbourány v l. 1830-39. Z hradeb se dochovala jen část na dnešní Černé louce.
Jediný delší úsek bývalé hradby za sídlem biskupství.
Graficke pismenko Město Ostrava nebylo opevněno od svého počátku, jak tomu u jiných měst bývá. Teprve biskup Jan VII. Očko z Vlašimi inicioval stavbu hradeb. Město bylo do let 1371-76 opevněno hradbou s obrannými věžemi a bránami, ale již roku 1389 biskup Mikuláš z Rýzmburka požadoval jejich zesílení. Zajímavostí ostravských hradeb je fakt, že brány byly pravděpodobně postaveny ještě před samotným postavením hradební zdi. Zesílené opevnění Kostelní brány (Mostní, Hlavní) v Kostelní ulici u kostela sv. Václava, kterou procházela cesta k mostu přes Ostravici do Slezské Ostravy a na Těšínsko, patrně vzniklo ještě před 20.-30. léty 14. století. Tj. před včleněním ...
Jan P. Štěpánek, dle K. Kuča: Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku, Libri, 13.6. 2005