Viadukt stavěn v letech 1899 až 1900. Stavěn z kvádrů čediče z lomu na Ralsku. Nejpevnější viadukt tratě Teplice – Liberec. Půdorys mostu zakřivený. Délka viaduktu je 75 m. Výška tratě nad silnicí přibližně 13 m.
Železniční viadukt v Mimoni
© Pavel Vítek 09/2019
Graficke pismenko Město Mimoň najdeme v okrese Česká Lípa. Leží 15 km východně od okresního města a 15 km severně od Doks. Železniční viadukt v Mimoni najdeme nad silnicí vycházející směrem na Zákupy a Českou Lípu.

historie

Viadukt je nejmohutnějším a největším mostem ve městě. Byl vystavěn při budování tratě z Mimoně do Liberce. Přemosťuje údolí pod návrším Kalvárie, kterým vede Českolipská ulice a pokračuje dále přes Zákupy do České Lípy. Tento železniční viadukt má jednu zvláštnost. Byl stavěn z kvádrů upraveného čediče z lomu na Ralsku a stavitelsky nebylo na něm od svého vzniku po současnost nutno provést žádné větší opravy. Jedná se o nejpevnější viadukt celé

Pavel Vítek – zdroj: Železniční transversální trať Teplice - Liberec (str. 317-330), 23.9. 2019

popis

Dno údolí, přes které se klene viadukt, je nerovnoměrné a patky pilířů mezi vnějšími a prostředním obloukem dosahují výškově rozdílu přes 5 m. Čedičové pilíře stojí na betonových patkách, které jsou viditelné v nejhlubších částech tohoto údolí. Vystupují až 1,2 m nad povrch dna údolí. Celková délka viaduktu je 75 m a jeho šířka činí 4,85 m. Oblouky o rozteči 13 m jsou tři a o rozteči 10 m dva. Výška tratě nad silnicí je přibližně 13 m a výška