Sousoší Agonie v Getsemanské zahradě bylo pořízeno v r. 1689. Ústřední je sousoší Krista s andělem a opodál je rozmístěna trojice soch ležících apoštolů sv. Petra, sv. Jana Evangelisty a sv. Jakuba Většího. Socha sv. Petra byla odcizena, vyrobena její kopie a všechny tři sochy opět na svých místech.
Sousoší Agonie v Getsemanské zahradě v Mimoni
© Pavel Vítek 09/2019
Sousoší najdeme asi 550 m východně od mimoňského nádraží. Stojí nad mimoňským náměstím na křižovatce ulic Jiráskovy, Březinovy a Vrchlického.

historie

Barokní sousoší Agonie v Getsemanské zahradě bylo pořízeno v roce 1689. Zhotovit je nechal kovář a městský rychtář Krištof Thum. Autorem je neznámý regionální mistr. Výjev znázorňuje Krista s andělem a třemi spícími apoštoly Janem, Jakubem a Petrem v noci před Kristovým zatčením.

popis

Soubor pískovcových soch představujících Agónii v Getsemanské zahradě se ve své původní podobě nalézal na rohu Jiráskovy ulice v Mimoni. Na čtvercovém neoploceném zatravněném pozemku mezi parcelami je možno se setkat s ústředním sousoším Krista s andělem a opodál rozmístěných soch trojice ležících apoštolů sv. Petra, sv. Jana Evangelisty a sv. Jakuba Většího. Ústřední sousoší Krista s andělem se nalézá ve svém původním umístění na vrcholu uměle