První pomník zde umístěn v roce 1923, za 2. světové války zničen. V roce 2010 založeno občanské sdružení Spolek pro obnovu pomníku Rumburských hrdinů a zahájilo veřejnou sbírku na obnovu pomníku. Odhalen r. 2015.
Pomník rumburské vzpoury 1918 v Novém Boru
© Pavel Vítek 10/2018
Graficke pismenko Nový Bor je město ležící cca 8 km severně od České Lípy. Pomník Rumburské vzpoury 1918 najdeme na kraji města na příjezdu směrem od České Lípy na kraji tř. T. G. Masaryka po pravé straně u garáží.

historie

Pomník leží v místě, kde probíhaly poslední střety tzv. Rumburské vzpoury v podvečer 21. května roku 1918. Vzbouřenci došli do těchto míst na úroveň dnešní Sluneční ulice. Zde v boji zahynul František Schuss, smrtelná zranění na tomto místě utrpěli Vojtěch Krumpas a rekrut Růžička. Vzpoura byla poté zakrátko potlačena a vzbouřenci zajati. Dnes zde stojí kamenná stéla, připomínající tehdejší události. První pomník zde byl umístěn v roce 1923, ale

popis

Novoborský památník z roku 1923, který vznikl podle návrhu sochaře Karla Dvořáka, nacisté v roce 1940 zničili. V roce 2010 bylo založeno občanské sdružení Spolek pro obnovu pomníku Rumburských hrdinů, které zahájilo veřejnou sbírku na obnovu pomníku. Z vybraných peněz sdružení uhradilo projekty na obnovu památníku. K záměru se připojilo i vedení města Nový Bor. Památková péče poté dala souhlas k přemístění stély z Lesního hřbitova do lokality u